A gyűrű viselésének múltja és divatja

Kezdetek

A legkorábban megjelent ékszerek után kutatva rájöttek, hogy előbb jelentek meg a nyakláncok és karkötők, mint a gyűrűk. Több mint ezer éve már megjelentek a kagylóból, gyöngyökből és mamut csontokból készült ékszerek is. Az első olyan ékszer, mely rézből készült, a feltételezések szerint hétezer éve jelenthetett meg.
3-5000 évvel ezelőtt az ókori Egyiptomban folyamatosan viselték az ékszereket, melyeket saját maguk készítettek, sőt az is előfordult, hogy árulták is őket. Ékszereiket aranyból, ezüstből készítették, melyekhez drágaköveket használtak, emellett kedvelték az üvegékszereket is. A legkedvesebb ékszereiket a sírba vitték magukkal. Gyűrűik legtöbbször nagy méretűek voltak, hieroglifákkal és emberekkel díszítették. Rengeteg lelet igazolja, hogy Mezopotámiában 4000 évvel ezelőtt alkalmaztak aranyat, ezüstöt és drágaköveket. Nagyon népszerűek voltak a színes kövek, a levelek, a kúpok és a szőlőfürt minták. Számos pecsétgyűrűt készítettek. Az egyszerű gyűrűket nem csak a felnőttek hordták, hanem a gyerekek is.
A görögök Krisztus előtt 1400 évvel alkalmazták először az aranyat és a drágaköveket. Ők a nem túl feltűnő, egyszerű ékszereket szerették. Gyűrűiket legtöbbször az Evil Eye minta díszítette, ez egy szem motívum, mely megvéd a gonosztól.
A római feltárási anyagok szerint a legtöbbször viselt ékszer a bross, mellyel a ruhákat fogták össze. Népszerű volt a medálkészítés, melyek belsejébe parfümöt töltöttek. A nők szerettek nagyon sok ékszert viselni, ezzel szemben a férfiak csak egy gyűrűt viseltek. Az is előfordult a férfiaknál, hogy minden ujjukon gyűrű volt. Vésett köves gyűrűt viseltek, melyek a dokumentumok kezelésénél pecsétgyűrűként alkalmaztak.

A gyűrűviselés története az újkorban

A XVIII. században az ékszerekre a naturalizmus volt a legnagyobb hatással. A leggyakoribb minták a madarak, a rovarok és a virágok voltak. A gyűrűk mérete csökkent. Gyakoriak lettek a véknyabb arany gyűrűk, rajtuk a rombusz, ovális vagy akár téglalap alakú kövekkel. Ebben az időben a Brazíliában feltárt gyémántlelőhelyek sokat segítettek a drágakövek népszerűsítésében. Az arcképes gyűrűk leginkább a XIX. században terjedtek el és lettek népszerűek. Ezeket, a gyűrűket politikai célra is készítették, de leginkább szeretteik emlékére.
Az ipari forradalomnak köszönhetően nőtt a tömegtermelés, ezért a középosztály sokat erősödött és tehetősebb lett. Ennek köszönhető, hogy az ékszerkészítést próbálták gépesíteni, nem túl drága ötvözetek és a kőutánzatok a bizsu elterjedését vonták maguk után. Ennek hatása alatt a ritka és egyedi ékszerek vásárlása is igen leterjed, de aki tehetősebb volt és megengedhette magának, az ezek után is híres aranyművesekkel készíttetett magának ékszert. Ebben az időszakban jelent meg az úgynevezett gyászékszer.
Az ékszergyártás szempontjából Amerika akkoriban került középpontba. Fontos tudnivaló, hogy 1837-ben jött létre a Tiffany cég, amely sok hírességnek készített ékszert, például Abraham Lincoln feleségének. Ezek után világszerte jöttek létre hasonló cégek, ennek köszönhető, hogy az óriáscégek véglegesen átadták az egyedi szakemberek korszakát és munkásságát a múltnak.