Népszerű gyűrűk

A gyűrűk a legközkedveltebb ékszerek közzé tartoznak. Nincs olyan ember a világon, aki ne szeretné az ékszereket, többek között a gyűrűket viselni. Most tekintsük át a legnépszerűbb gyűrűk fajtáit.

Halászgyűrű: A katolikus egyház és a pápa kapcsolatának szimbóluma, a pápa gyűrűje. A pápa gyűrűjét Szent Péter képével tüntették fel és ez a jegygyűrűje is. E gyűrűt először a XIII. században említik az írásos emlékek, melyet IV. Kelemen pápa hordott. A gyűrűt a pápa halálakor megsemmisítik, aztán újból elkészítik. A pápa e gyűrűt a beavatási ceremónián kapja, melyen saját neve szerepel, és bal kezén viseli. A hagyomány szerint a bíborosok és hívők azzal fejezik ki tiszteletüket, hogy megcsókolják a gyűrűt.

O gyűrűje: Az O története című regényből ered. Ez a gyűrű a női főszereplő szexuális engedelmességének szimbóluma. 1954-ben látott napvilágot, alapműve a pornográf irodalom, írója a francia Anne Desclos Pauline, álnéven Réage. Kilétét 40 évvel a mű megjelenése után árulta el.

A Gyűrűk Ura című regény főszereplője egy mágikus gyűrű. Ez a regény a XX. század egyik legnagyobb műve, melyet J. R. R. Tolkien nevéhez kapcsolnak. Három kötetből áll. Címei: „A gyűrű szövetsége”, „A két torony” és „A király visszatér”. 1954-ben látott napvilágot. Megjelenése óta több százmillió példány fogyott el belőle. Megfilmesíteni viszont csak 2001-ben kezdték, melynek hatalmas sikere lett. Magyarországi fordítása Göncz Árpádhoz, a köztársasági elnökhöz fűződik. A regény középpontjában egy mágikus gyűrű áll, melynek megszerzéséért a jó és a rossz harcol egymással.

Egyházi gyűrű: ide tartoznak azok a gyűrűk, amelyeket kizárólag egyházi személyek viselnek és viselhetnek. Ezeket, a gyűrűket megszokott módon kizárólag egyházi jelképek díszítették.

Pecsétgyűrű: a pecsétgyűrű már a középkorban is elterjedt volt. Általában családokon keresztül volt örökölhető, dokumentumok hitelesítésére használták viaszba mártva. A pecsétgyűrűk napjaik legközkedveltebb ékszerei a férfiak körében. Leggyakrabban családi motívumokkal, jelképekkel volt díszítve.

Claddagh gyűrű: így nevezik a barátság gyűrűt az íreknél. Először ilyen jellegű gyűrűt az 1600-as évek végén készítettek.

Koktélgyűrű: Ide sorolhatóak azok a gyűrűk, amelyek nagy, hatalmas kövekkel vannak díszítve. Partikra, estélyekre szokták viselni.

Osztálygyűrű: Ezek olyan gyűrűk, amelyeket a leggyakrabban az öregdiákok viselnek annak emlékére, hogy valamikor ők is tanulók és diákok voltak.

Bajnoki gyűrű: A bajnoki gyűrűt egy adott csapat tagjai szokták viselni valamilyen sport verseny után, ha azt megnyerték. Ez általában az Egyesült Államokban van elterjedve.

Íjászgyűrű: Ezt az íjászok azéért használták, hogy amikor kifeszítik az íjakat, az ujjaik ne sérüljenek meg.

Gimmal gyűrű: vagy font gyűrű másképpen. Ez három vagy több egymásba font karikából tevődik össze. Elnevezése latin eredetű, a XVI-XVII. században terjedte el Európában. Luther Márton az esküvőjén szintén ilyen gyűrűt viselt.

Mágikus gyűrűk: ide tartoznak azok a gyűrűk, amelyeknek mágikus, varázslatos erőt tulajdonítottak.

Hangulatgyűrű: Ez olyan gyűrű, amely viselőjének hangulatát követve változtatja a színét. Ilyen fajta gyűrűk először a XX. században jelentek meg.

Gyászgyűrű: A gyászgyűrűk általában fekete kővel díszített gyűrűk voltak. A viselője azért hordta, hogy megemlékezzen arról a személyről, aki miatt viseli. Ez a fajta ékszer a Viktoriánus korban terjedte el igazán. Nagyon sok esetben volt rá példa, hogy az elhunyt személy hajából egy kis tincset helyeztek a gyűrűbe és úgy viselték.

Méreggyűrű: Ezek a gyűrűk a középkorban már szintén elterjedtek voltak. A mérget tartalmazó gyűrűből nagyon könnyen lehette a mérget becsempészni valakinek az ételébe vagy italába. Azonban nagyon sokszor a mérget a saját maga itta meg a viselője, ha pl. egy börtönben fogságba esett s már nem szeretett, volna tovább szenvedni.

Többujjas gyűrű: Már ahogy a nevéből is látszik az ilyen ékszereket nem egy, hanem több újon viselték. Lehetett kettő vagy akár három ujjon is hordani, s gyakran díszítették feliratokkal.

Óragyűrű: az óragyűrűk nemcsak gyűrűként, hanem óraként is szolgálta a viselőjét. Különlegessége, hogy az ujjakon viselték.

Talizmángyűrű: a talizmán gyűrűk nagyon fontos szerepet játszottak az emberek életében. A talizmángyűrűk szerencsét hoztak viselőjüknek, s állítólag varázserővel rendelkeztek.

Kulcsgyűrű: ez a fajta gyűrű még az ókorból származik. Az ókori roma lakói viselték, egy házból csak egy, aki a kulcsokat és a hatalmat birtokolta a házban. Ha valaki ilyen gyűrűt viselt, az azt jelentette, hogy az illető nagy hatalommal és tisztelettel, szabadsággal rendelkezik az adott házban.

Farmergyűrű: A nevéből eredően farmeranyagból készült. Az ilyen fajta gyűrűk először a keleten, Japánban jelentek meg. Ilyenkor a farmer anyagot az ezüst ötvözésével együtt használták fel az ékszerek készítése során. Ezeket, az ékszereket drága és féldrágakövekkel díszítették. Habár a XX. század végétől használják az ilyen ékszereket, de azért még nem mondhatjuk, hogy teljesen elterjedtek Európában.

Emlékgyűrű: Az emlékgyűrűket valamilyen eseménynek az emlékére szokták felajánlani. Nagyon sok intézmény, város rendelkezik emlékgyűrűvel. Az emlékgyűrű általában valamilyen személyről kapja a nevét.

Tisztaság-gyűrű (Purity ring): Azt jelenti, hogy aki ilyen gyűrűt visel, az teljes mértékben önmegtartóztatást visz véghez, vagyis nem él szexuális életet. Ez a szokás Amerikából származik és a XX. század végén jött divatba. Akik ilyet viselnek, azok azt mondják, hogy nem kell a házasság előtt a szexuális élet, sőt a szüzesség elvesztését is ellenzik a nászéjszaka előtt. Az ilyen gyűrű a jobb és a bal kézen is viselhető.

A gyűrű elkészítése

Az elmúlt idők során minden korszaknak meg volt a saját anyaghasználata, divatja az ékszerek elkészítésében, mely kihatott a karikagyűrűk készítésére is. A római korban a bronzot szerették, ekkor a karikagyűrű mást jelentett, mint napjainkban. Az ékszerkészítéshez leggyakrabban használt anyagok: arany, fehér arany, platina és az ezüst. Az amerikai és európai aranygyűrűk többségét aranyötvözetből készítik, tisztaságát karátban tüntetik fel a gyűrű belső oldalán. Az arany ékszerek, melyek Amerikában készültek 10 karát tisztaságúak. A 24 karátos, majdnem 100 százalékos tiszta aranyat tartalmaz. Egyes kontinenseken, mint például Ázsiában, és Afrikában készítenek ékszereket nagytisztaságú aranyból. A platinát gyűrűk alapanyagaként is alkalmazzák, mely közel 100%-os tisztaságú. Az ezüst ékszerek több, mint 90%-ban ezüstöt, a maradékban pedig rezet tartalmaznak. A karikagyűrűk alapanyagaihoz tartoznak még a kagylók, állati csontok is.

Drágakövek

Napjainkban a jegygyűrűk legnépszerűbb köve a gyémánt. Indiában kezdték bányászni, az emberiség már ősidők óta használja. A 19. században vált közkedveltté, amit a feldolgozási technikáknak és a marketingnek köszönhet. A legnagyobb gyémántkitermelő országok közé tartozik Oroszország, Kanada, Botswana. A gyémánt több színben is előfordul a természetben: kék, zöld, rózsaszín, fekete, piros. A jegygyűrűk esetében a színtelen a leggyakoribb. Ma már kevésbé használják a borostyánkövet a karikagyűrűk elkészítéséhez.
Ritka még a jáde köves gyűrű, melynek színe zöld, de előfordul más színben is. A mennyek kövének is nevezik. Akik egyedi jegygyűrűt szeretnének, azok az ametisztet lila árnyalata miatt keresik. A smaragd, a rubin és a zafír a legértékesebb drágakövekhez tartoznak. A smaragdot egyedi színe teszi ismertté. 3500 évvel Krisztus előtt már bányászták Egyiptomban. A rubint piros színű drágakő, melyből a férfiak számára is készítenek gyűrűket. Nagyon értékes a zafír is, legkedveltebb a kék zafír.
A gyöngy a férfiak körében gyűrű formájában nem túl népszerű. Egyes országokban használják jegygyűrűk díszítéséhez abból a célból, hogy a férfi és női karikagyűrűk ne legyenek egyformák, kísérőgyűrűket is díszítenek vele. Legtöbbször fekete és fehér színben fordul elő a természetben, a jegygyűrűknél is ezt a két színt használják.

Gyémánt

A gyűrű ápolása

Minden ember szeretné gyűrűjét egész életében újszerű állapotban látni. Ehhez nem csak az kell, hogy megbecsüljük, az is fontos, hogy időközönként tisztává varázsoljuk. A sikeres cél érdekében akár szakemberhez is fordulhatunk. Otthon is elvégezhetjük a tisztítást. Ajánlatosnak tartják az ammónia vagy etilalkohol alapú szerek alkalmazását. Az ezüst tisztítása otthoni módszerrel is könnyen elvégezhető, miszerint szódabikarbónás vízzel alufóliába rakjuk, ez a módszer csak az ezüstre alkalmas.
Ékszervásárlásnál megtörténhet, hogy egy tisztító készletet kapunk az elárusítótól, amely ammóniás szappanos folyadékot tartalmaz.
A legtöbb ékszerész a gőztisztítást alkalmazza. Emellett több ékszerüzletben használják még az ultrahangos tisztító berendezéseket, melyeket érmék, orvosi műszerek, órák stb. tisztítására is alkalmaznak. A megfelelő gép kiválasztását bízzuk szakemberre, hogy a gyűrű ne szenvedjen károsodást a tisztítás folyamán.
Tisztítása mellett nagyon fontos a tárolása is. Ha nem viseljük egyfolytában a kezünkön, akkor tartsuk ékszeres dobozban. Sűrű tisztításhoz használjunk fogkefét, szappant és meleg vizet. Ahhoz, hogy megmaradjon eredeti fénye kifejezetten lágy, puha anyaggal töröljük át.